Kasein används i dag ofta av styrketränare eller andra idrottare som vill bygga upp sin kropp. Men det kan också vara till nytta för de som håller sig till någon form av diet och vill hålla musklerna starka. Det är nämligen ett protein som dels bygger upp musklerna, men också bevarar de man redan har.

Vad är kasein?

När man surar skummjölk så är kasein en av de produkter som utvinns. Det har använts till mycket, dels i livsmedelsindustrin men även i bland annat lim och färg. Men framför allt så används kasein idag för att hjälpa kroppen bygga upp och bevara sina muskler, det är ett tillskott som fungerar mycket bra. Vanligtvis så blandar man ut kaseinpulvret med lite vatten och får då en krämig shake. Det ger en större mättnadskänsla än till exempel vassle, och konsistensen kan regleras så shaken blir riktigt tjock. En del använder det till och med som bas för pannkakor eller puddingar.

En fördel med kasein är att det tas upp långsamt av kroppen, och därför stannar kvar lite längre i tarmarna. Detta gör det även möjligt att ta upp fler proteiner under en längre period. Av denna anledning så rekommenderar man ofta att ta kaseinet på kvällen så att det har en chans att verka hela natten. Har man tränat under dagen så fortsätter musklerna att brytas ner under en ganska så lång tid. Kasein kan blockera denna process, och vända på den så att muskelmassan byggs upp istället.

Många fördelar med kasein

För att kunna styrka sin kropp bygga upp sin muskelmassa krävs det ett relativt högt intag av protein. Men om man äter för mycket mat kan det ha motsatt verkan och även försvåra träningen. Därför väljer många att dricka shakes som kasein, som har en hög koncentration av proteiner. I tillägg så finns det flera andra viktiga ämnen som man får i sig. Kasein innehåller nämligen också kalcium, kalium, fosfor och magnesium. Alla vet hur viktiga dessa mineraler är för benstommen men de behövs också för friska muskler.

Vare sig man vill bygga muskler och bli stark eller fokuserar mer på att bygga upp sin kropp för att gå ner i vikt så kan kasein vara till hjälp. Det ger en skön mättnadskänsla vilket gör det lättare att reglera sin diet. Samtidigt så fortsätter det att verka i kroppen långt efter att man druckit det, vilket gör det till ett utmärkt tillskott för att bevara och bygga upp muskelmassa.